انواع فهرست بها همانطور که از نامش پیدا است لیستی از قیمت هر واحد مصالح، اجرا و یا ساخت را شامل میشود. بعد از اینکه مقدار هر فعالیت صورت گرفته محاسبه شد در قیمت واحد ضرب گردیده و در نهایت مبلغ فعالیت فوق به دست میآید. در سال ۱۳۵۵، سازمان برنامه و بودجه فهرستی از قیمتهای استاندارد برای پروژههای عمرانی تهیه کرد. نخستین فهرستبهای جهت امور ساختمانی و راهسازی آماده شد و بعد از آن برای سایر رشتهها نیز این فهرست تهیه شد.
در فهرست فوق قیمت هر ردیف از چهار عامل بسیار مهم از جمله قیمت مصالح، هزینه ماشینآلات و ابزار، دستمزد نیروی انسانی و حمل و نقل تاثیر میپذیرد. در هر سال بر اساس تاثیر تورم و نوسانات قیمتها بر چهار عامل فوق شاهد تغییر در بها و قیمت هر ردیف خواهیم بود. همانطور که اشاره شد در هر یک از قیمتهای واحد پایه در فهرستبها، هزینه ماشینآلات، تهیه کلیه مصالح، نیروی انسانی، باراندازی، بارگیری، اتلاف مصالح، سوخت، تهیه آب، استهلاک و تعمیر ماشینآلات جهت اجرا و انجام صحیح کلیه کارها بر اساس مشخصات و نقشه ارائه شده است. بر همین اساس جهت برآورد مصالح استفاده شده در پروژه و محاسبه متره، تنها با در اختیار داشتن واحدهای مربوطه میتوان هزینه آن را به دست آورد.
هر فهرست بها از چند شاخه تشکیل شده است که در ادامه به این تقسیمبندی اشاره شده است:
رسته
رشته
فصل
گروه
ردیف
فهرست بهای یک محصول یا خدمت شامل موارد زیر است:
عنوان محصول یا خدمت: نام محصول یا خدمتی که در فهرست بها ذکر می شود.
شماره مورد: یک شماره مشخص برای هر مورد در فهرست بها. این شماره ها معمولاً به صورت متوالی تعیین می شوند.
توضیحات: در رابطه با هر مورد از فهرست بها توضیحات کوتاهی در نظر گرفته می شود.
این توضیحات می تواند شامل جزئیات فنی، خصوصیات و ویژگی های محصول یا خدمت باشد.
واحد اندازه گیری: واحدی که برای اندازه گیری مقدار مورد در فهرست بها استفاده می شود.
مثال هایی از واحد ها قیمت، طول، وزن، حجم و زمان هستند؛ مانند ریال، سانتی متر، متر مربع، ساعت و…
قیمت یا هزینه: قیمت یا هزینه مورد در فهرست بها برای هر واحد اندازه گیری.
مجموع: مجموع هزینه یا قیمت برای هر مورد. این مجموع معمولاً توسط ضرب واحد اندازه گیری در قیمت یا هزینه محاسبه می شود.
جمع کل: مجموع هزینه یا قیمت تمامی موارد در فهرست بهاست.
این چیدمان عموماً در مورد فهارس بها استفاده می شود، اما ممکن است براساس نوع فهرست و نیازهای خاص شما تغییر کند.
برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت آکادمی عمران مراجعه نمایید.
دال یک عنصر ساختاری است که از بتن ساخته می شود و برای ایجاد سطوح مسطح افقی مانند کف و عرشه های سقف کاربرد دارد. یک دال بتنی به طور کلی چند سانتی متر ضخامت دارد و توسط تیرها، ستون ها، دیوارها پشتیبانی می شود. دال را می توان در محل پروژه توسط بتن آماده و پمپاژ توسط کامیون میکسر ساخت.
دال یا اسلب بتنی (Concrete Slab) یک عضو مسطح است که از ترکیب بتن و آرماتور ساخته می شود. نسبت ارتفاع به طول و عرض دال بسیار ناچیز است، به همین دلیل به یک عضو مسطح در نظر گرفته می شود. دال بتنی می تواند به عنوان سقف یا فونداسیون به کار گرفته شود. مثلاً، فونداسیون گسترده (رادیه ژنرال) یک دال بتن مسلح محسوب می شود.
سقف دال بتنی امروزه یکی از مهم ترین عناصر صنعت عمرانی به شمار میرود که در حوزههای مختلف از آن استفاده میشود مانند:
ساخت فوندانسیون
ساخت سقف برای ساختمانها
ساخت بالکن
تونل سازی و سدسازی
ساخت سنگ فرش برای پیادهرو ها و مکانهای عمومی
قیمت اجرای سقف دال بتنی در حال حاضر چقدر است؟
در مورد هزینه ی اجرا، در ساختمان های کوچک و کاربری های عادی استفاده از این سقف ها اغلب به صرفه نمی باشد. اما در سازه های بزرگ استفاده از قالب های وافل توجیه اقتصادی پیدا می کند. اما باید توجه داشت گاهی در سازه های کوچک نیز با توجه به الزامات معماری و طول دهانه ها، نیز ملزم به استفاده از این نوع سیستم های سقف می شویم. از نظر سرعت اجرا نیز باید توجه داشت که اجرای سقف های تیر-دال از سرعت کمتری نسبت به سایر انواع سیستم های سقف برخوردارند.
دال بتنی یا در محل پروژه و یا به صورت پیش ساخته آماده می شود. نحوه حاضرسازی آن در محل پروژه توسط قالب هایی که خمیر بتن در آن ها ریخته می شود صورت می گیرد.
قبل از بتن ریزی یکسری میلگردهای تقویتی در قالب قرار می گیرد و توسط وسایل پلاستیکی نگه داشته می شوند. این کار باعث می شود میلگردها به طور کامل توسط بتن پوشیده شوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت آکادمی عمران مراجعه نمایید.